Kaustična soda (natrijev hidroksid) - 1 kg

Kod artikla: 3859891076154

Opis

Kaustična soda topiva u vodi i alkoholu vrlo nagrizajućih svojstava, burno reagira u kontaktu s kiselinom. Natrijev hidroksid, natrijeva lužina ili kaustična soda, kemijske formule NaOH, prilično je nagrizajuća lužina koja se već desetljećima koristi za čiš­ćenje i dezinfekciju, od odčepljivanja vodovoda do skidanja kamenca, masnih naslaga i boja s raznih materijala koji se koriste u industriji i pčelarstvu.

Zbog toga što odlično razgrađuje masnoće, kaustična soda koristi se za izradu sapuna, i to pretežno ona čistoće 98-99% u obliku listića ili granula. Te granule i listići brzo se otapaju u vodi i pritom se oslobađa velika količina topline, a u dodiru s masnoćama, kaustična soda odmah ih počinje razgrađivati te tako vrlo brzo nastaje proces saponifikacije. Devedeset posto svih sapuna na svijetu izrađuje se pomoću kaustične sode. Tijekom procesa izrade sapuna, aktivna soda prelazi u drugi oblik te su sapuni dobiveni na taj način potpuno bezopasni za upotrebu.

Budući da kaustična soda može nadražiti kožu i sluznicu, preporučuje se sapune kuhati na otvorenome ili u prostoriji s otvorenim prozorima, a bitno je i da nosite zaštitnu odjeću i rukavice te lice pokrijete platnom.

Upozorenje:
Može nagrizati metale, uzrokuje teške opekotine kože i ozljede oka, čuvati izvan dohvata djece!

Aktivna soda reagira s aluminijem i nagriza staklo pa sve posude i pribor moraju biti od plastike ili nehrđajućeg čelika.

Kako biste izbjegli nezgodne situacije, udaljite djecu i kućne ljubimce iz prostorije i u blizini uvijek imajte bocu alkoholnog octa kojim ćete brzo neutralizirati djelovanje kaustične sode ako vam kapne na kožu.

Oznake upozorenja:
H290 Može nagrizati metale; H314 Uzrokuje teške opekotine kože i ozljede oka.

Oznake obavijesti:
P102 Čuvati izvan dohvata djece; P233 Čuvati u dobro zatvorenom spremniku; P280 Nositi zaštitne rukavice / zaštitno odijelo / zaštitu za oči / lice; P305+351+338 U SLUČAJU DODIRA S OČIMA: oprezno ispirati vodom nekoliko minuta. Ukloniti kontaktne leće ukoliko ih nosite i ako se one lako uklanjaju. Nastaviti ispiranje; P301+330+331 AKO SE PROGUTA: isprati usta. NE izazivati povraćanje; P315 Hitno zatražiti savjet / pomoć liječnika; P501 Odložiti sadržaj / spremnik u skladu s nacionalnim propisima.

INDEKS BROJ:
011-002-00-6

Rok uporabe:
2 godine

Proizvod rabiti pažljivo. Prije upotrebe uvijek pročitati deklaraciju i podatke o proizvodu.

Dobavljač:
IVERO d.o.o., Radnička cesta 173t, Zagreb, Hrvatska.


Dodatne informacije

Karakteristike
Ne
Težina
1.1000

Za dodatna pitanja nas kontaktirajte

Regularna cijena 5,50 € ( 41,44 Kn)

Dostupno


Napomena:
  • Za slučajne pogreške u specifikaciji ne snosimo odgovornost.
  • Fotografije artikala su ilustrativne prirode i ne moraju odgovarati stvarnom izgledu artikla.
  • Za točnu specifikaciju pojedinog artikla kontaktirajte info@svezakucuidom.com